Jeśli picie wody jest dla Ciebie problemem, może skorzystasz
z mojej wersji :)
Pyszna, zdrowa,
pobudzająca...
Wyciśnięty sok z cytryny, imbir, świeże liście bazylii -
zalewam gorącą gotowaną wodą - najlepiej pić ciepłe. Zimne napoje dodatkowo
wychładzają organizm i przysparzają dodatkowej pracy naszemu układowi
trawiennemu. Stąd w medycynie chińskiej zaleca się picie ciepłych napojów i
jedzenia ciepłych posiłków. Ciepła woda pozytywnie działa na
nasz organizm. Oczyszcza żołądek, rozpuszcza toksyny i śluz. Wspomaga procesy
trawienne, pomaga przy zaparciach nudnościach. Ponadto dodaje energii, usuwa
nadmiar wilgoci i redukuje nadwagę.
Trzeba więcej?
Jeśli tak, proszę bardzo…
Cytryna – mówiąc
najkrócej, działa jak środek czyszczący wątrobę, pomaga usunąć substancje
zastoinowe z wątroby i woreczka żółciowego.
Imbir – ma
działanie rozszerzające, ogrzewające (polepsza krążenie krwi), wspomaga
trawienie, łagodzi mdłości, leczy przeziębienia, leczy migreny, działa
przeciwobrzękowo (działanie moczopędne), zwiększa koncentrację.
Bazylia - reguluje
pracę układu pokarmowego, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników
odżywczych zawartych w pokarmach, zapobiega skurczom żołądka i pobudza
wydzielanie soku żołądkowego. Ma świetny wpływ na układ nerwowy - działa
przeciwdepresyjnie, pomaga zwalczyć bezsenność i zmniejsza nadpobudliwość.
Wyostrza zmysły i poprawia pamięć.
Zatem zachęcam!!!!
Oczywiście zawsze obserwujemy organizm i jego reakcje na
wprowadzane do diety pokarmy!!!!
Co do cudownych właściwości wody – zapraszam do
wcześniejszego wpisu: Woda - ważna, ważne dla każdego.
Czy zalanie cytryny gorącą wodą nie pozbawi jej wszystkich witamin itd.?
OdpowiedzUsuńZalewamy gorąca wodą, nie wrzątkiem, cytryna nie traci wtedy witaminy C. Witamina C jest wrażliwa na wysokie temperatury, więc zalanie cytryny wrzątkiem spowodowałoby utratę tej witaminy. Ja po zagotowaniu odczekuje trochę i wtedy zalewam. Podobne zdania są na temat imbiru, choć tu są bardzo podzielone opinie.
UsuńJeśli szykujemy napój dla gości liście bazylii dorzućmy odrobinę później, aby ładnie wyglądały.