czwartek, 3 kwietnia 2014

Pyszna woda :)



Jeśli picie wody jest dla Ciebie problemem, może skorzystasz z mojej wersji :)
Pyszna, zdrowa, pobudzająca...
Wyciśnięty sok z cytryny, imbir, świeże liście bazylii - zalewam gorącą gotowaną wodą - najlepiej pić ciepłe. Zimne napoje dodatkowo wychładzają organizm i przysparzają dodatkowej pracy naszemu układowi trawiennemu. Stąd w medycynie chińskiej zaleca się picie ciepłych napojów i jedzenia ciepłych posiłków. Ciepła woda pozytywnie działa na nasz organizm. Oczyszcza żołądek, rozpuszcza toksyny i śluz. Wspomaga procesy trawienne, pomaga przy zaparciach nudnościach. Ponadto dodaje energii, usuwa nadmiar wilgoci i redukuje nadwagę.
Trzeba więcej?
Jeśli tak, proszę bardzo…
Cytryna – mówiąc najkrócej, działa jak środek czyszczący wątrobę, pomaga usunąć substancje zastoinowe z wątroby i woreczka żółciowego.
Imbir – ma działanie rozszerzające, ogrzewające (polepsza krążenie krwi), wspomaga trawienie, łagodzi mdłości, leczy przeziębienia, leczy migreny, działa przeciwobrzękowo (działanie moczopędne), zwiększa koncentrację.
Bazylia - reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmach, zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Ma świetny wpływ na układ nerwowy - działa przeciwdepresyjnie, pomaga zwalczyć bezsenność i zmniejsza nadpobudliwość. Wyostrza zmysły i poprawia pamięć.
Zatem zachęcam!!!!
Oczywiście zawsze obserwujemy organizm i jego reakcje na wprowadzane do diety pokarmy!!!!
Co do cudownych właściwości wody – zapraszam do wcześniejszego wpisu: Woda - ważna, ważne dla każdego.


2 komentarze:

  1. Czy zalanie cytryny gorącą wodą nie pozbawi jej wszystkich witamin itd.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewamy gorąca wodą, nie wrzątkiem, cytryna nie traci wtedy witaminy C. Witamina C jest wrażliwa na wysokie temperatury, więc zalanie cytryny wrzątkiem spowodowałoby utratę tej witaminy. Ja po zagotowaniu odczekuje trochę i wtedy zalewam. Podobne zdania są na temat imbiru, choć tu są bardzo podzielone opinie.
      Jeśli szykujemy napój dla gości liście bazylii dorzućmy odrobinę później, aby ładnie wyglądały.

      Usuń